Čebelji pridelki

ČEBELJI PRIDELKI HRANA IN ZDRAVILO


Propolis, je pridelek, ki ga čebele potrebujejo za lastno zdravje. Beseda propolis izhaja iz starogrškega jezika: pro ("pred") in polis ("mesto"), nanaša se na opazovanja čebelarjev, ko so si čebele v nekdanjih bivališčih zgradile steno iz propolisa pred vhodom v njihova gnezda. Po drugih virih pa iz latinske besede propoliso, ki pomeni zamazati, zagladiti. Slovenska beseda za propolis je zadelavina. Ta beseda najbolje označuje pomen te snovi v panju.

   

Poleg tega, da z zadelavino mašijo luknje, pa predstavlja le-ta  tudi  zaščito  pred mikrobi.  čebele prevlečejo z zadelavino vso notranjost panja; prevlečejo tudi notranjost celic v satju, preden matica vanje zaleže jajčeca.

UPORABA PROPOLISA V NARAVNEM ZDRAVILSTVU

Raziskave so pokazale, da ima propolis antibakterijsko, antiglivično, antivirusno, antitoksično, lokalnoanestezijsko, fungicidno, antiinflamatorno (protivnetno) in indermatoplastično (pospešuje celjenje ran) delovanje.
Propolis ima 3,5-krat večji anestetični učinek od kokaina, brez vsakih stranskih učinkov. Prav tako trajanje anestezije, manjša krvavitev ter neznatnost reaktivnih postoperacijskih pojavov dajejo v mnogih primerih prednost propolisu. Propolis uporabimo za anestezijo lokalno v obliki 10 do 30% alkoholne raztopine ali s pomočjo elektroforeze propolisovih raztopin.

Ugotovljeno je, da propolis preprečuje razmnoževanje gram pozitivnih bakterij (hemolitične streptokoke, stafilokoke, povzročitelje rdečega vetra pri svinjah, paratifusne bacile, povzročitelje črevesnih obolenj, bacile dizenterije, razne oblike počasi rastočih bacilov, pigmentne bakterije, plave gnojne bakterije, bacil proteus, virus influence, itd.), medtem ko na gram negativne deluje samo v večjih koncentracijah. Gram pozitivne bakterije pa povzročajo infekcije kože, sluznice, infekcije v ustih in grlu in lažje oblike respiratornih infekcij.

Humana medicina uporablja propolis predvsem v kirurgiji, dermatologiji, otolaringologiji, pediatriji in stomatologiji.

PROPOLIS IN ZDRAVLJENJE

Propolis se uporablja za zdravljenje: kožnih bolezni, raznih vrst ekscemov, bradavic, opeklin, tuberkuloze pljuč in kože, nevrodermitisa, stafilo in strepto-dermija, glivičnih in drugih podobnih obolenj.

Pri zdravljenju opeklin so doseženi najboljši rezultati z 10 - 15% ekstraktom propolisa v vazelinskem olju.

Propolisova mast se uporablja tudi pri zdravljenju perifernega živčnega sistema (išijas) v kombinaciji z UV žarčenjem.

Pri zdravljenju psoriaze (psoriasis vulgaris -luskavica) se uporabljajo tablete propolisa po 0,3 gr. Uživamo 2 do 3 tablete 3-krat dnevno v dveh do treh mesecih. Na Kitajskem je od 160 ljudi popolnoma ozdravelo 37 ljudi, 17 se je zdravje bistveno izboljšalo, pri 58 je ostalo stanje neizpremenjeno, pri 48 se je poslabšalo. Uporaba propolisa je bila uspešnejša v primerih, ko je bolezen trajala manj časa. Psoriaza je živčnega izvora in je zato dobro jemati tudi med, cvetni prah in matični mleček. Za odstranjevanje in omejevanje ran na koži pa je dobra propolisova mast.

Propolisovi proizvodi, jemani skozi usta, uspešno delujejo na razpoloženje, proti nespečnosti, na apetit , zdravijo čire in hemoroide. Nekaj kapljic alkoholne raztopine propolisa damo na kocko sladkorja in počasi ližemo. Pri vnetju dihalne poti grgramo s toplo vodo, ki smo ji dodali nekaj kapljic alkoholne raztopine propolisa (5 kapljic na žlico vode).

če hočemo otroka odvaditi dude, mu jo namažemo z alkoholno raztopino propolisa. Po nekaj poizkusih je otrok ne bo več maral.

      

Zdravljenje dihalnih poti

Propolisove preparate v obliki oljnih raztopin uporabljajo z veliko uspeha pri zdravljenju tuberkuloze pljuč in kosti ter virusne gripe. Pri bolnikih s fibrozno-kavernozno tuberkulozo pljuč damo propolis z jedilnim oljem 2- do 3-krat dnevno po 10 gr eno do eno in pol uro pred jedjo. Pri obolenju pljučnih vršičkov damo 3- do 4-krat dnevno po 2 do 4 kapljice propolisovega olja v nos ali damo v nos tampon s propolisovo mastjo. Tampon po 10 minutah odstranimo.

Za zdravljenje tuberkuloze in lažjih notranjih vnetij jemljemo 2 do 3 krat dnevno 10 do 15 g propolisovega masla ( polna čajna žlička ) eno do eno in pol ure pred jedjo vse tako dolgo, dokler ne opazimo zboljšanja.

Propolisovo maslo

pripravimo tako, da 1 kg smetane segrejemo do vrenja. Nato se odstavi in se ji primeša 100 do 300 gr zdrobljenega ali zmletega propolisa in skrbno zmeša v enolično maso. Maso estrahiramo pri 80°C v času 5 min pri stalnem mešanju s stekleno palčko. Nato se vroča filtrira skozi enojni sloj gaze v posodo, ki se tesno zapira.

Pri ulkusnih obolenjih vzamemo 3-krat dnevno pred jedjo po 5 kapljic 5% alkoholne raztopine propolisa v vodi. Bolečine se v treh dneh zmanjšajo v 70% primerov. Pri uporabi 5% alkoholne raztopine propolisa pri herpesu zostru bolečine izginejo v dveh dneh in se ne pojavljajo več. Zdravljenje kroničnega farangitisa (vnetje grla), paradontoze in gingvitisa (hipertrofičnega in ulceroznega) s propolisom je bilo uspešno z uporabo elektroforeze.

Za zdravljenje dihalnih organov uporabljajo aerosolno inhalacijo propolisa eno uro po kosilu. V primeru zdravljenja spodnjega dela dihalnih organov dihamo skozi usta, a pri zdravljenju zgornjega dela skozi nos. Inhaliramo 5 min, vsak ali vsak drugi dan 3 do 5% alkoholno-vodno raztopino propolisa. Terapija traja 3 do 12 inhalacij. 0d 126 pacientov s sedmimi boleznimi dihal je zdravljenje uspelo pri 91 (72%),  izboljšalo se je pri 30 (24%), a samo pri 5 (4%) ni bilo pozitivnih rezultatov.
Zdravljenje obolenj zgornjih dihalnih poti in sinusov s propolisom, v primerjavi z doslej znanimi antibiotiki in preparati proti vnetjem, pospeši proces ozdravljenja za najmanj dvakrat.

Pri bronhialni astmi damo 20 kapljic 20% alkoholne raztopine propolisa v vroč kamilični ali šipkov čaj in pokrijemo z lijakom. Vdihavamo, dokler je para. Otroci pod 10 let vdihavajo krajši čas, to je 4 do 5 min. čaj potem popijemo. Inhaliramo pol ure pred jedjo, 3-krat dnevno dva meseca. Za to terapijo se mora bolnik posvetovati z zdravnikom. Vzporedno jemljemo mešanico medu, propolisa, matičnega mlečka in cvetnega prahu.

Zdravljenje spod. dela trebušne votline

V Ruskem medicinskem inštitutu na Krimu so s propolisovo mastjo zdravili 120 bolnic, ki so imele poškodovano grlo maternice ali vaginalne napake. Predhodno so jih zdravili z raznimi metodami a brez uspeha. Zdravljenje je potekalo tako, da so s suhim tamponon odstranili sluz iz cervitalnega kanala, zatem so grlo maternice obrisali s tamponom namočenim z 2 % raztopino sode bikarbone, in naposled so na poškodovano mesto postavili tampon premazan s propolisovo mastjo. To so delali vsakih 12 ur v času 10 do 20 dni. Efekt zdravljenja se je videl v zboljšanju splošnega stanja, v spremembi flore izločkov; pri velikem številu bolnic so prenehale bolečine in ostale tegobe. Ozdravili so 79 bolnic, pri 28 bolnicah so dosegli znatno izboljšanje, a samo pri 13 (10,9 %) bolnicah ni bilo pozitivnih rezultatov. Po 6 do 8 mesecih, pri kontrolnem pregledu, od 10 bolnic niso bile ozdravljene samo 3. Na osnovi doseženih rezultatov so zaključili, da je prololisova mast priporočljiva za uporabo v bolnicah in ambulantah pri zdravljenju poškodovanega grla maternice, cervitalnega kanala in podobno.
Tudi pri nas so pri zdravljenju 137 bolnic dobili zelo vzpodbudne rezultate.

V Rusiji so začeli leta 1972 uporab1jati propolis pri zdravljenju bolnikov, operiranih zaradi fistul na debelem črevesu, insuficience analnega prstana, hemoroidov in epitelialnih trtičnih kanalov. Uporabili so mešanico enakih delov 10 % alkoholnega ekstrakta propolisa in ricinusovega olja ali pa 10 % mazilo. Razvoj granulacijskega tkiva se začne 3 do 4 dni prej, pojav gnojenja pa je za štirikrat zmanjšan. Pri več kot 87 % bolnikov je po 10 do 15 min od trenutka previjanja ran opaženo zmanjšanje ali popolno prenehanje bolečin. Pri nobenem bolniku niso opazili nezaželenih stranskih učinkov.

 

Zdravljenje kroničnega prostatitisa s propolisom, ki ga je preučeval V. F. Orkin v Rusiji.

Bolniki so bolehali več kot tri leta in so se neuspešno zdravili s splošno sprejetimi sredstvi. Pri zdravljenju so uporabili supozitorije iz ekstrakta propolisa, ki je pridobljen z izparevanjem (40 gr propolisa v 200 gr 96% alkohola). Supozitoriji so vsebovali: ekstrakt propolisa 0.1 gr, kakavovega masla 2,0 gr. Uvajali so jih enkrat na dan (zvečer) v debelo črevo. Zdravljenje je bilo sestavljeno iz dveh do treh 30-dnevnih kur z eno do dva mesečnim intervalom med njimi. Zdravili so 10 bolnikov, starih od 35 do 50 let. Pri šestih so ugotovili klinično ozdravitev, pri štirih pa znatno izboljšanje.

Zdravljenje bolnikov s subakutnim in kroničnim kolitisom je bilo izvedeno na 45 pacientih. Bolniki so prejemali 3-krat dnevno 40 kapljic 15 % alkoholne raztopine propolisa v kozarcu tople vode ali v surovem mleku uro pred jedjo. Občutki bolečine so izginili 19 ali 20 dan. Učinek propolisa se je zelo dobro pokazal na 25 pacientih, dobro na 12, izhajajoč iz ocene subjektivnih in objektivnih podatkov.

     

Otorinolaringologija

Pri zdravljenju naglušnosti (različni vzroki) uporabljamo 30 do 40 % alkoholno raztopino propolisa v mešanici z jedilnim oljem v razmerju 1:4.Tampon namočimo v emulzijo in jo damo v uho. Otrokom, starejšim od 5 let, pustimo tampon preko noči in ga menjamo 4-krat dnevno. Odrasli imajo tampon preko noči in menjajo vsake 3 ure. Od 382 bolnikov se je stanje izboljšalo 314 bolnikom ali 82 %.

Zdravljenje kroničnih gnojnih mezotimpanitov z 20 % alkoholno  raztopino propolisa je bilo uspešno 80 %. V uho damo s propolisom namočen tampon in ga menjamo vsakih 24 ur. Zdravljenje traja 10 do 20 dni.

Alergija

Glede na to, da je propolis dosegel uspeh pri zdravljenju niza bolezni, je treba opozoriti na ALERGIJO. Testi so pokazali, da propolis povzroča alergijske reakcije pri približno 5 % bolnikov. Klinična slika alergije je pri lokalni uporabi propolisa zelo različna, od rahle rdečine do izrazitih sprememb na koži. Seveda pa s prenehanjem uporabe propolisa alergijske reakcije oslabe in proces se  konča z ozdravitvijo. Pri ponovni uporabi propolisa je reakcija praviloma težja in dolgotrajnejša, kot prvič. Zato ljudem, ki so opazili alergijske reakcije na propolis, ne priporočamo nadalnje uporabe propolisa.