Fito Sauna

FITO SAUNA

Poživljajoča moč starodavnih ceder z gorovja Altaj bo očistila vaše telo nečistoč, povečala obrambno sposobnost telesa, da boste ostali zdravi, se znebili celulita in odvečne telesne teže, postali lepši, obnovili duševne in telesne moči ter dosegli dolgo življenjsko dobo.

fFito Sauna

"Cedrov sod"– predstavlja revolucijo pri poživljanju!!!

Pomaga vam, da se znebite mnogih težav in pomladite vaš organizem.

Para, nasičena z zdravilnimi zelišči, ki se proizvaja v kabini, izdelani iz SIBIRSKE cedre, deluje zdravilno na ljudi. Cedra je drevo-lekarnar. Njen les proizvaja fitoncide, ki uničujejo in preprečujejo rast in razvoj škodljivih mikroorganizmov..  Ne potrebuje povezave z vodovodnim in kanalizacijskim sistemom; povezan je z enofaznim električnim omrežjem preko običajne vtičnice in ne vpliva negativno na zidove ali strop. Še več, »cedrov sod« uravnava mikroklimo vprostoru. Z redno uporabo boste v zraku čutili rahel prijeten vonj po cedrovini.

Metoda fito-toplote:

Človeški organizem je edinstven sistem, ki se lahko zelo dobro prilagaja na različne pogoje v okolju. Toda njegove možnosti prilagajanja niso neomejene. Osnovni pogoji za normalno življenje so: ekološko čist zrak, neoporečna voda in pravilna prehrana. Če smo dolgo časa izpostavljeni onesnaženemu okolju, jemo mastno hrano in/ali hrano, polno ogljikovih hidratov, postane človeški organizem zastrupljen.

Ljudje postopoma postajajo vse bolj slabotni; utrujenost, apatija in zelo pogosto indiferentnost so njihovi stalni spremljevalci. Pojavijo se različne bolezni in boj, podprt z zdravili, se prične. Toda zdravila imajo različne stranske učinke, ki vplivajo na telo.

Pogosto slišimo, da je osnovni vzrok raka prav zastrupljenost telesa.

Ko ljudje skušajo premagati apatičnost in utrujenost, začnejo uporabljati kemične preparate, ki »tovor« organizma še povečajo s toksini, in različne biostimulanse. Toksini postanejo aktivni. Zdravilne masaže okrepijo krvni obtok, kar povzroči, da se toksini razširijo po vsem telesu in dosežejo najpomembnejše organe organizma. Nato ljudje obiščejo zdravnika, ki jim predpiše zdravila za različne bolezni. Po neuspešni uporabi biostimulansov, kemičnih preparatov in/ali masaž ljudje obiščejo naš fito-center.

Večina teh bolnikov živi v neugodnih okoljih z visoko stopnjo sevanja, močnimi plini, v velikih mestih ipd.

Ko ljudje uporabijo fito-savno, večina pove: »Občutil sem željo, da bi letel, plesal in pel ali tekel!«

Kaj se je zgodilo?

Organizem se je prečistil na celičnem nivoju intoksikacije. Tukaj so rezultati: oseba občuti razigranost, videti je mlajša in ima občutek lahkosti. 

Kako se je to zgodilo?

Izvedli smo serijo preizkusov, v katerih smo uporabili edinstveno mešanico na osnovi naravnih kislin, ki smo jih pridobili iz več kot tridesetih različnih vrst zdravilnih zelišč. Ta edinstvena mešanica s svojo močjo odstrani toksine iz organizma.

Toda kako?

Da bi spremenil kemično mešanico toksinov, mora kisik prodreti skozi razširjene pore. Kopel z zdravilnimi zelišči pomaga le redko, saj por ne odpre v celoti. Potrebna je koncentrirana para, nasičena z zdravilnimi sestavinami. 

Že v starih časih so v Rusiiji poznali zdravilen vpliv parne savne na organizem. Toda v pregretem zraku, napolnjenem s paro, je težko dihati, saj se količina kisika znatno zmanjša in v organizmu se razvije povečana potreba po kisiku.

Našli smo rešitev. Zaradi zdravilnih lastnosti sibirske cedre smo izdelali cedrin sod. V njem ustvarimo pritisk, ga napolnimo z zdravilnimi zelišči in ustvarimo ustrezno temperaturo, ki popolnoma odpre vse pore. Zdravilne sestavine skupaj s kisikom vstopijo v organizem skozi pore. Zaradi tega se poveča proces kisanja, kemična mešanica toksinov se spremeni in toksini pridejo iz organizma skupaj z znojem skozi žleze lojnice.

Na ta način začnemo čistiti organizem, stimuliramo pa tudi delovanje vseh organov in sistemov. Normalizira se izmenjava snovi; koža se očisti in pomladi.

Glava bolnika se nahaja izven soda, zato lahko neovirano diha zrak iz okolja.

Toda skrivnost  se ne skriva zgolj v sodu, temveč tudi v izbiri zdravilnih zelišč, ki so NAJPOMEMBNEJŠI del postopka.  Pomembno je, kdaj in kje so nabrana, kako so posušena in v kakšnem razmerju so zbrana za uporabo.

Bistvo metode

V toku čiščenja je glava človeka izven soda, zaradi česar lahko bolnik diha kisik v zraku in ne pregretega zraka. Tako ne prihaja do povečanja arterijskega pritiska in pregrevanja organizma. 

Izvajanje metode

Desetine bolnikov se je vrnilo na delo po okrevanju. Zaradi silne moči učinka sproščanja fito parna savna koristi tudi pri najhujših oblikah živčnega stresa.

Naš cntre obiskujejo tudi sodobne ženske iz fitness klubov. Pritegne jih izboljšano stanje njihove kože, vitkejša postava in zmanjšanje telesne teže. Vse to dosežejo z uporabo fito savne in zdravilne masaže.

Cedrov sod pripomore k zmanjšanju odvečne telesne teže in generalno očisti krvni obtok. Ta učinek lahko okrepimo, če vtremo balzam in zmasiramo hrbtenico, saj ta postopek pripomore k obnovi imunskega sistema.

Vsem športnikom sibirska cedra pomaga pri celjenju poškodb, udarnin, nategnjenih mišicah in/ali pri zmanjševanju mišične napetosti.

Dokazano je, da je poglavitni vzrok človekovega obolevanja intoksikacija organizma, zastrupitev ali onesnaženost. Toksini lahko vstopijo v človeški organizem. To so strupi, sestavljeni iz bakterij rastlinskega ali živalskega (pogosto albuminskega) izvora, ki lahko povzročijo bolezen in celo smrt osebe.  

Mnoga stoletja so orjaške cedre reševale življenja – dajale energijo v čistem gorovju Altaj na obali jezera Teletskoye. S svojimi vejami so vsrkovale sončno svetlobo in s svojimi koreninami absorbirale najčistejšo vodo iz gorskih izvirov. Prišel je čas, da to energijo dajo ljudem.

Pomaga pri: osvobajanju stresa, izgubi telesne teže, terapiji in preventivi pred mnogimi boleznimi.

Cedrov fito sod deluje celovito zdravilno na človeški organizem. Civilizacija je privedla do onesnaženega okolja, zato ni pri nasičenosti organizma s strupenimi snovmi nič bolj koristnega kot cedrov fito sod.

Ta mini savna je napravljena iz sibirske cedre, v njeni notranjosti pa izhlapevajo zdravilna zelišča. V sestavi cedrovega fito soda je generator pare, cev, iz katere izhaja para in termo regulator. V generatorju pare se segrevajo zdravilni izvlečki iz zelišč in se spremenijo v paro, ki se skozi odprtino za paro dovaja v sod. Možna je nastavitev temperature. Lahko jo nastavimo med 25 in 55 stopinjami, para pa prosto kroži, kar še poveča zdravilni učinek na organizem. Generator pare je konstruiran tako, da se v cedrovem fito sodu sušijo izbrana zelišča, lahko pa uporabite tudi balzam na osnovi eteričnih olj.

Cedrov fito sod čisti organizem na celičnem nivoju, stimulira vse sisteme, prilagodi metabolizem pravilnemu vzorcu in privede do splošne pomladitve. 

Uporaba cedrovega fito soda je koristna pri boleznih, pri katerih je prisotna kronična utrujenost; fito sod pomaga pri odpravljanju odvečne telesne teže, odplavi stres in obnovi srčno-krvožilni sistem.

Če imate celulit, vam bo cedrov fito sod pomagal s svojo izjemno kopališko fito kolekcijo. Toda moramo vas na nekaj opozoriti: cedrovega fito soda ne smete uporabljati, kadar imate resno vnetje, krvavite, imate maligne novotvorbe, tromboflebitis in hipertenzije; prav tako ga ne smete uporabiti pol leta po srčnem napadu. Ženske ne smejo uporabljati mini savne v drugem delu nosečnosti.

Cedrov sod je izdelan iz starodavnih sibirskih ceder (starih 300-400 let), ki rastejo v gorovju Altaj. Vsi mehanski in elektronski deli cedrovega soda so izdelani po najsodobnejši tehnologiji. 
 
Da bi preizkusili recept, ki se je ohranil cela stoletja, zlezite v CEDROV SOD

Življenjski stil s premalo gibanja, stres, napačna prehrana, kajenje in/ali uživanje alkohola lahko vodijo človekov organizem v kronično bolezen. Kako si lahko opomorete? Zelo preprosto: zlezete v  “fito sod”, ki je napravljen iz cedrovine! Takoj ko boste “izkusili sod” z zdravilno paro, se boste počutili kot novorojenček.

Lahka para CEDROVEGA fito soda

“Cedrov sod” lahko uporabljajo celo ljudje, ki sicer ne prenesejo visokih temperatur v savni. Ali veste zakaj? Ker je vaša glava v savni izpostavljena vročini, v fito sodu pa ostane zunaj in ni izpostavljena toploti. Zaradi tega lažje dihate; pa tudi vaše krvne žile na glavi niso obremenjene. V primerjavi z rusko kopeljo lahko cedrov sod uporabljate vsak dan. Čudovito je imeti svojo lastno savno kar doma!

ZDRAVILNI UČINEK

Vroča para prodira v "cedrov sod" in skupaj s posebnimi pritiklinami širi krvne žile, dovaja kri koži, mišicam, sklepom in notranjim organom. Prihaja do močnega potenja, telo je pokrito z “valovi pare”, vi pa čutite, da skupaj s paro izginja bolezen. Snovi se izmenjujejo, koža se pomladi in ponovno očisti. 

FITO SOD ZDRAVI PREKO KOŽE

Na splošno velja, da so zelišča, ki se asimilirajo skozi kožo, za 40% bolj učinkovita kot če spijete njihov izvleček. Zelišča učinkujejo še potem, ko zapustite  “cedrov sod”. Mikro kapljice zdravilnih zelišč, ki ostanejo na koži, še naprej prodirajo v organizem.

Uradna medicina je potrdila rezultate

Rezultati več testiranj, ki so bila izvedena v znanstvenih centrih za rekonstruktivno zdravljenje, so preseglai vsa pričakovanja. pokazalo se je, da “cedrov sod” lahko zdravi bolezni vašega živčnega sistema, podpira kosti, krvne žile in zmanjša telesno težo.

“CEDROV SOD” JE PRIMEREN ZA VSAKOGAR

Vsakdo se lahko izpostavi pari v  "cedrovem sodu": starejši in celo otroci. Cedrova fitosavna je zelo trdna, zavzema le kvadratni meter prostora, izdelana je kot samostojna enota; zlahka jo sestavite v vsakem okolju, pa naj bo to lepotilni salon, zdravilišče, masažni salon ali stanovanje. Cedrov fito sod je zelo preprost za upravljanje, zlahka se segreje, saj v 20-25 minutah temperatura doseže 50 stopinj. Po uporabi "cedrovega soda" se ne prhajte!

KDOR UPORABLJA PARO, SE NE STARA!

Zakaj izdelujemo mini-savno iz cedrovine?

SIBIRSKA cedrova kabina proizvaja fitoncide, ki uničujejo patogene mikroorganizme in dajejo zraku zdravilne in celilne lastnosti.Les cedre je dober toplotni izolator in je zelo obstojen (les jelke in bora je 2-3 krat manj obstojen). Poleg tega cedrovina ne proizvaja smole tako kot jelka in bor. Svet ceder – je svet magije in skrivnosti.

Fito Sauna 

Fito savna se lahko uporablja na naslednjih področjih:

 • preventiva bolezni in stanj, poživljanje organizma; 
 • preventiva mnogih bolezni;
 • globinsko čiščenje organizma (ki se dogaja na celičnem nivoju);
 • hitro celjenje kosti po starih zlomih; 
 • glajenje gub (pomlajevanje); 
 • priprava športnikov na tekmovanja;
 • povečanje napetosti mišičnega sistema; 
 • sproščanje po telesnih obremenitvah; 
 •  povečanje odpornosti organizma; 
 • zmanjšanje telesne teže bolnika med postopkom; 
 • izgorevanje meščob, odprava celulita; 
 • lahko se uporablja za aktivni počitek; 
 • odprava simptomov mačka po krokanju.

Za proizvodnjo soda se uporablja les pravih 300-400 let starih sibirskih ceder iz preostanka gozdov v gorovju Altaj. Zaradi geoloških posebnosti visokogorja so zbrale edinstveno energijo. “Cedrov sod je ustvarjen iz delov drevesnega debla’’.

Znano je, da cedrov sod daje napetost in pomlajuje.  Les, ki se segreva, proizvaja fitoncide, ki uničujejo patogene mikrobe. Prav tako saturirajo zrak z zdravilnimi lastnostmi, ki povrnejo mladost starejšim, dajo moč utrujenim ljudem in razgradijo stres. Večkratna uporaba pripomore k zdravljenju bolezni živčnega sistema, krvnih žil, pospeši izmenjavo tvari in podpira izgradnjo kosti. Kozmetični učinki in užitek, ki ga doživite z vsakodnevno uporabo, lahko primerjamo le z resničnim čudežem naše sijajne narave.

Pregovor pravi: “ohrani noge tople in glavo hladno ”! S cedrovim sodom bo vaša glava vedno jasna, dih lahkoten in telo očiščeno, prenovljeno in ogreto!

Cedrov sod uravnava mikroklimo v prostoru. Z redno uporabo boste v zraku čutili rahel, prijeten vonj po cedrovini, ki uničuje bakterije v celotnem prostoru.  

CEDROV SOD ČISTI ORGANIZEM IN IZ NJEGA ODSTRANJUJE NEČISTOČE in TOKSINE

Prah, izpušni plini, saje iz dimnikov industrijskih podjetij – vse to na nas pada vsak dan. Poleg tega smo obremenjeni telesno, podvrženi stresu – vse to pa pospešuje globinsko onesnaženje organizma in se na njem pojavlja kot "oklep" iz toksinov. Da bi ga uničili, se moramo izpostaviti pari v "cedrovem sodu".

Pod vplivom vroče pare, nasičene z zdravilnimi zelišči, se pore na koži odprejo in pojavi se velika količina znoja. Kapljice znoja tečejo po telesu in odplavljajo škodljive snovi.

Tako prihaja do čiščenja organizma – splošnega in na celičnem nivoju, ki stimulira delovanje vseh organov in sistemov, normalizira metabolizem in čisti ter pomlajuje kožo.  

Odprava sindroma "kronične utrujenosti"

Na voljo je učinkovit način – zlezite v cedrov sod. Nasičenost z zdravilnimi zelišči ovije telo in začne delovati. Napetost zaradi stresa v mišicah oslabi. Obilno znojenje se začne 10 minut po začetku ogrevanja. Cedrov sod čisti pore in odstranjuje nečistoče.   

Skozi razširjene in očiščene pore se v organizem absorbirajo aktivne  biosestavine. Kot rezultat navidezno normaliziranih procesov se izboljša delovanje vseh organov in sistemov, izčrpanost pa izgine. Ko izvedete celotno kuro, toda večinoma že po nekaj izvedenih postopkih, oseba postane bolj vedra in začuti val moči.

Zmanjšanje odvečne telesne teže

SHUJŠAJTE V 15 MINUTAH

Lahko se znebite debelosti in odvečne telesne teže s pomočjo "cedrovega soda". Deluje podobno kot mini savna, le da je bolj učinkovit, saj oseba svoje telo izpostavi pari, medtem ko glava ostane zunaj. To omogoča lažje dihanje in pretirano ne obremenjuje srca. Telo prejema veliko vročino, izboljša se krvni obtok in normalizirajo procesi. Kopičenje in kasnejše nalaganje maščobe je upočasnjeno. Organizem začne postopoma črpati nakopičene zaloge. 

Redno "potapljanje" v cedrov sod bo v največji možni meri "stopilo maščobo" in za vedno odstranilo celulit. Posebej viden učinek ima cedrov sod na žensko postavo, saj postane privlačna, koža na telesu pa postane prožna in svilena.

Cedrov sod deluje tudi na telesno težo pri moških in tudi pri njih “zmanjša številko", posebej pri tistih, ki se premalo gibljejo, imajo radi pivo in okusno hrano. 

Cedrov sod pa ni namenjen le zdraviliščem. Zaradi njegove univerzalne oblike ga lahko namestite celo v vaše stanovanje. Je samostojen, zavzame malo prostora in je varen. Priročno je, da lahko takoj po prihodu iz soda zlezete v posteljo, kajne! Pomemben dodatek je zeliščni čaj z medom.

Odpravljanje stresa. Regeneracija in krepitev živčnega sistema

Tudi to je mogoče doseči z uporabo "cedrovega soda". Umiritev in sprostitev že pri prvi uporabi. Prijetna nasičenost z zdravilnimi zelišči ovije telo, se zgosti na koži, kapljice tečejo po telesu navzdol, pri tem pa spirajo znoj in odstranjujejo stres. Napete mišice se prijetno sprostijo. Stres in napetost se razgradita. Nekdo, ki se  "potopi" v cedrov sod, postane mirnejši in bolj pripravljen na soočenje s težavami. Ko ste v njem, ste osvobojeni skrbi in nepotrebnih misli. 

Obnova in krepitev srčno krvožilnega sistema

- CEDROV SOD ZDRAVI SRCE

"Cedrov sod" deluje na srčno krvožilni sistem, tako da izkoristi in poveča število delovnih kapilar in izboljša pretok v artetijah. 

Ko se oseba potopi v oblak pare, nasičen z zelišči, se najmanjše kapilare povečajo, kri teče tudi v periferne dele, osvobodi organizem venskih oblog in vključi rezervne možnosti krvnega obtoka. Okrepljeno gibanje krvi v žilah izboljša termoregulacijo, prilagajanje na neugodne pogoje.

Specialisti, ki so spremljali bolnike 11 let, so ugotovili, da je bil cedrov sod posebej učinkovit pri sindromu nadraženega črevesja, aritmiji, bradikardiji, povišanem krvnemu tlaku, znižanem krvnemu tlaku, arteriosklerozi, po možganski in srčni kapi (vendar ne prej kot 6 mesecev od napada).

Glava bolnika je v toku postopka v fito parni savni izven soda. Bolnik ne diha pregrete in vlažne pare, temveč običajen zrak na sobni temperaturi, kar je zelo udobno. Edina bolezenska stanja, pri katerih je fito savna prepovedana, so ciliarna aritmija, anevrizma aorte in svež srčni infarkt. 

Pasivna inhalacija koncentrirane fito pare zdravilno deluje na respiratorni sistem in na morebitna kronična stanja, ki zajamejo nazofarinks, pljuča in bronhije.

Izboljšuje imunski sistem in odpornost organizma na respiratorne bolezni. 

"Cedrov sod"  je zelo učinkovito zdravilo po obolenjih respiratornega aparata  in olajša preventivno vzdrževanje zdravja. Pri prehladnih in infekcijskih boleznih deluje kot inhalator. Zelišča, ki jih uporabljamo za dodajanje pari v cedrovem sodu, so izvrsten vir eteričnih olj. Fitoncidi odpravljajo otekline sluznice in krče respiratornega sistema. Kadar v cedrovem sodu vdihavamo odišavljeno paro, se bronhiji razširijo, respiratorne mišice sprostijo, pride pa tudi do regeneracije tkiva ob respiratornih organih.

Poleg tega se pri visoki temperaturi uničijo tudi virusi in mikrobi. "Cedrov sod" poveča aktivnost respiratornih organov, dvigne odpornost organizma in vodi v premagovanje infekcij. Stanje se ne spremeni pri epidemski gripi in drugih kataralnih obolenjih. 

Prav tako lahko ozdravimo bolezni pljuč, toda preden izvedete postopek s koncentrirano paro, ki je nasičena z eteričnimi olji in fitoncidi, morate napraviti inhalacije. 

Postopek v fito savni lahko spremenite ali izberete individualno (odvisno od pritiska). V procesu uporabe fito savne in inhalacij se ne smete bati intenzivnega kašlja ali izločanja sluzi ali celo gnojnega izločka – na ta način se namreč organizem čisti. Če jo uporabljate doma, je nujno da nadaljujete s tretmajem, vse nujno potrebne kolekcije zdravilnih zelišč dobite v fito centrih.  

Pasivna inhalacija koncentrirane fito pare zdravilno deluje na respiratorni sistem.

Izboljšanje kože, odprava celulita.

V "cedrovem sodu" postanejo aktivne praktično vse funkcije kože. Žleze lojnice proizvajajo veliko količino sekreta, epidermis se začne luščiti, zmanjša se število patogenih mikroorganizmov na koži. Če "cedrov sod"  uporabljate redno, boste odkrili njegov pomlajevalni lepotilni učinek, koža bo postala bolj prožna in gladka.

"Cedrov sod" učinkovito pospeši zdravljenje dermatitisa in luskavice.

Istočasno z izboljšanjem stanja kože, se izboljša stanje celulita. "Cedrov sod" odpravlja motnje v izločanju limfe in izboljša limfni obtok, kar vidno deluje na odpravljanje celulita.

Preutrujene mišice.

- "Cedrov sod" je zelo koristen pri prevelikem naporu mišic. 

Para, nasičena z zdravilnimi zelišči, ugodno vpliva na proces zmanjšanja povečane količine kislin v mišicah. Dotok krvi, nasičene s kisikom, pospeši delovanje celic v mišičnem tkivu.  Zato se mišična izčrpanost v "cedrovem sodu" razgradi, obnovi pa se kapaciteta za delovanje mišic. Koristno je, če "se potopite" v vroč oblak aromatične pare v "cedrovem sodu" po telesni aktivnosti. Mišice postanejo mehke in prožne.

V razgretem telesu se pospeši hitro odstranjevanje odvečne mlečne kisline, ki povzroči bolečine v mišicah, kadar tam pride do njenega kopičenja. "Cedrov sod" je priprava za sproščanje mišic po vadbi, izboljša energijske procese v njih in poveča njihovo moč in vztrajnost.

Rehabilitacija po posledicah poškodb in pri drugih boleznih sklepno-veznih delov telesa

"Cedrov sod” je pomagal mnogim ljudem s takšnimi težavami. Para, nasičene z zdravilnimi zelišči, in cedrovi fitoncidi pospešijo zmanjševanje oteklin v bližini krvnih žil, t.j. olajšajo kroženje venozne krvi in limfe ter pospešijo regeneracijo normalnih funkcij krvnih žil.

Specialisti ortopedi so ugotovili, da je "cedrov sod" izvrstno zdravilo v preventivi patoloških sprememb na kostnem tkivu in da pospešuje utrjevanje kosti ter povečuje njihovo trdnost po zlomih in razpokah. Po uporabi "cedrovega soda" so zabeležili tudi izjemno izboljšanje gibanja v problematičnih sklepih pri bolnikih. 

Poživljajoči postopek v fito savni je zelo učinkovit tudi pri boleznih krvnih žil. Poživljajoči proces se odvija na različne načine, pri tem pa zmanjšuje vnetja, raztaplja in odstranjuje soli. V nekem primeru se je po večkratnih ponovitvah postopka vnetni proces pozdravil, bolečine ni bilo več in na koncu so ljudje odvrgli svoje bergle in palice za hojo. V drugem primeru je bolečina postala močnejša, vnetni proces še hujši in bolnik je dva tedna trpel za hudimi bolečinami, ki so bile posebej povezane z izločanjem urinskih soli (tako stopnjevanje intenzitete bolečin opazimo pri putiki).

Zelo pomembna sestavina postopka v fito parni savni je vtiranje zeliščnih izvlečkov in balzamov v predel hrbtenice za povečanje energije procesa mikrocirkulacije in regeneracije vretenc in hrustanca medvretenčnih ploščic. Tak postopek je izjemno primeren pri paralizi in pri amputaciji ekstremitete ter pri stanjih po kapi. Fito savna deluje na parafinski osnovi in ogreje sklepe pri artrozi, pri poliartritisu in osteohondrozi hrbtenice pa daje izjemne rezultate.

Fito Sauna

Uravnavanje hormonalnega sistema.

Če imate težave s žlezo ščitnico ali trebušno slinavko ali nadlevično žlezo možganske skorje, brez problema lahko uporabite "cedrov sod". Pod vplivom pare, nasičene z zdravilnimi zelišči in fitoncidi, se pore v vašem telesu odprejo in znoj odstrani nečistoče. Intenzivno znojenje razgradi odvečni stres, v organizmu pa se vzpostavi ravnotežje vode in elektrolitov.

Skozi očiščene pore v organizem prodrejo naravni zdravilni zeliščni izvlečki iz cedre, s tem pa se v krvi poveča število različnih kvalitetnih mikroelementov, ki jih človek potrebuje.  Zaradi tega se normalizira delovanje nadledvičnih žlez možganske skorje, žleze ščitnice in spolnih žlez. "Cedrov sod" poviša in poveča potenco.

Vse kar se odgaja v toku postopka v "cedrovem sodu" aktivno vpliva na metabolizem, okrepi izmenjavo mineralov, plinov in proteinov, pospeši odstranjevanje dušikovih snovi, neorganskih fosfornih snovi, natrijevega klorida, urina in urinske kisline iz organizma. 

SIBIRSKA CEDRA JE ZDRAVILNA

Sibirska cedra je edinstven iglavec, ki ima zdravilne lastnosti. 

Cedra proizvaja eterična olja in fitoncide, ki pomagajo uničiti patogene bakterije in odvračajo škodljive žuželke, zato je zrak v cedrovem gozdu prijeten in koristen. Vsi izdelki iz cedre imajo dezinfekcijske lastnosti. Cedrina smola ima poživljujoč učinek in pospešuje celjenje ran; ima baktericidalno-balzamične lastnosti.

Zaradi cedrinih dezinfekcijskih lastnosti iz njenega lesa izdelujejo posode za mleko in mlečne izdelke, ki se v teh posodah dobro ohranijo.

Pomanjkanje vitaminov, mikro in makro elementov lahko zapolnimo z iglami iz cedre, ki so bogate z vitaminoma A in C ter s cedrovimi oreščki, ki vsebujejo vitamina B in D. Igle iz cedre vsebujejo tudi baker, kobalt, železo, fosfor in eterična olja; cedrini oreščki pa vsebujejo: organske in maščobne kisline, tanine, merganser, baker, železo, magnezij, nikelj, kobalt, jod. To je šopek koristnih snovi, ki jih vsebuje cedrovo olje. 

Cedra pa ima zdravilni učinek tudi na popolnoma drugo stvar. Ljudje so opazili, da je prisotnost cedrovega lesa zdravilno vplivala na celotno stanje organizma. Cedrin les po tej razlagi deluje posebej bioenergetsko.

Energija cedre istočasno napolni z energijo in pomirja. Zardi tega edinstvenega bioenergetskega delovanja je postala v primerjavi z drugimi drevesi priljubljena za izdelavo vseh vrst poslopij in sodov. Pozitivni bioenergetski vpliv so potrdili z metodo vizualizacije z izpustom plina. 

Nova metoda tretmaja: sibiriski cedov sod!

Sibirski cedrov fito sod pomaga razgraditi stres po napornem delovnem dnevu, začutite lahko pretok novih moči, organizem se očisti in spoji z vročim vonjem po zeliščih z Altaja. Cedrov sod vam bo v tako veselje, da ga ne moremo opisati z besedami. Dokazano je, da cedrov sod, ki je izdelan iz lesa starodavnih ceder, deluje krepčilno, učvrstilno in pomlajujoče. Po 5-6 uporabah vam bo cedrov sod pomagal obnoviti živčni sistem, okrepil bo stabilnost organizma v boju proti neželenim učinkov, povečal obrambne moči, deloval lepotilno in vas pomladil. 

Učinek boste zlahka opazili celo tisti, ki ne prenesete visokih temperatur v savni, saj se glava ne pregreva, to pa omogoča lažje dihanje in ne obremenjuje krvnih žil v glavi. V primerjavi s savno v zdavilišču, lahko postopek ponovite 3 krat tedensko in s tem rezultat večkratno povečate.

Dobro pregreta koža je dobro pripravljena na sprejemanje zelišč, zato se delovanje zdravilnih zelišč nadaljuje še po uporabi v cedrovem sodu. Ugotovili so, da je moč zelišč, ki se absorbirajo skozi kožo v organizem preko kože kar za 40 odstotkov večja kot če pijete zeliščni napitek.

Mehanizem delovanja:

 1. Pod vplivom visoke temperature  se krvne žile razširijo, kar pripomore k temu, da se pretok krvi v koži, mišicah, žilah in notranjih organih poveča. Zaradi tega je povečan tudi proces izmenjave.  
 2. Kmalu pride do močnega potenja. Znojne žleze odstranjujejo nečistoče iz kože. 

Na ta način se uniči “lupina”, zgrajena iz toksinov, organizem se očisti na splošnem in celičnem nivoju. Stimulira se delovanje vseh organov. Izmenjava snovi se uravna, koža pa se očisti in pomladi.  Ker je glava osebe izven soda, v celoti diha le zrak iz okolja. Številni testi, ki so bili izvedeni v znanstvenih centrih za regenerativno zdravljenje in balneologijo, so presegli vsa pričakovanja. Videti je, da cedrov sod lahko pozdravi bolezni živčnega sistema, izboljša delovanje lokomotornega aparata, reši težave povečane telesne teže in ima opazen kozmetični učinek.

Uporaba:

 • Pri neprestani utrujenosti 
 • Preobremenitev mišic 
 • Kronične vnetne bolezni 
 • Poškodbe 
 • Bolezni živčnega sistema 
 • Bolezni spolnih organov pri ženski 
 • Dihalni organi 
 • Za izboljšanje stanja kože.

Organizem je prečiščen na celičnem nivoju. Zaradi tega človek postane bolj veder in pomlajen. Lahkotnost se pojavi tudi na telesu. Po tretmaju v cedrovem sodu so mnogi ljudje dejali: “Kako čudovit občutek, kot želja, da bi poletel, pel, plesal in tekel!”

Tretma traja približno 5-15 minut. Čudovit dodatek temu postopku je fito čaj.

S kombinacijo zdravilnih zelišč in parne kopeli dosežemo naslednje učinke:

 • regulacija krvnega pritiska;
 • izboljšanje sanj;
 • odprava bolečin, vnetja in/ali krčev; 
 • izboljšanje krvnega obtoka; 
 • okrepitev imunskega sistema; 
 • povečanje sposobnosti za delo; 
 • izboljšanje razpoloženja in/ali razgradnja stresa; 
 • pospešitev procesov obnove; 
 • povečanje notranjih rezerv v organizmu; 
 • zaviranje procesov staranja; 
 • odstranjevanje nečistoč; 
 • izgorevanje maščob, odprava celulita;

Več kot 80 odstotkov ljudi, ki so preizkusili parno kopel, je opazilo znatno izboljšanje splošnega zdravstvenega stanja in zmanjšanje znakov utrujenosti. Če želite ostati lepi in zdravi, potem je vaša izbira sibirski cedrov sod. Postopek pa je tudi zelo prijeten…

 

1. metoda

Bolezni srca in ožilja

Kontraindikacije: globoka venska tromboza, atrijska fibrilacija, anevrizma aorta.

Raziskave, ki so potekale zadnjih dvajset let, so pokazale, da so fitosavne še posebej učinkovite pri zdravljenju koronarnih bolezni, aritmije, tahikardije, bradikardije, hipertenzije, hipotenzije, zavrnitve endarteritisa, arterioskleroze, posledic kapi in infarkta (priporočljivo je, da od napada mine vsaj 6 mesecev pred uporabo fitosavne). Izboljšanje zdravstvenega stanja so zabeležili pri 80 % bolnikov že po prvih desetih terapijah. Po drugi ali tretji terapiji se je krvni tlak celo pri zelo povišanem krvnem tlaku, kot pravilo, pri večini bolnikov s to boleznijo znižal za 10 do 20 enot, kar pomeni, da se je stanje normaliziralo. Znova se je vzpostavil kapilarni pretok krvi in se izboljšal periferni krvni obtok. Po končanem ciklu terapij je možno kupiti izbor zdravilnih zelišč, s katerimi se lahko zdravljenje nadaljuje tudi doma.

Veliko mladih je pri nas opravilo postopke s prolapsom mitralne zaklopke in skoraj vedno so dosegli pozitiven učinek.

Pri nas je izvedenih še posebej veliko terapij za zdravljenje bolnikov z zavrnitvijo endarteritisa in arteriosklerozo, celo z ishemijo 4. stopnje v fazi gangrene. Ponavadi do nas pridejo celo tisti bolniki, ki so že obravnavani za amputacijo (po simpatektomiji, operacijah z nezanesljivim rezultatom, obvodu). V zadnjih nekaj letih smo pred amputacijo rešili več kot 900 ljudi, okrevanje pa je pri nas prestalo tudi več kot dva tisoč ljudi s sistemskimi boleznimi.

Poleg terapij v fitosavni se bolnikom v domači negi predpiše tudi vtiranje balzama, ki je pripravljen iz 32 zdravilnih zelišč na osnovi nerafiniranih rastlinskih olj ter tudi zdravljenje z izbranimi zdravilnimi zelišči (od 30 do 40 različnih vrst rastlin), namočenih v alkohol kot ekstrakt in kot vodni prevretek. V mešanicah se nahajajo zdravilna zelišča: protivnetna, protibakterijska, za preprečevanje arterioskleroze, spazmolitiki, vazodilatacijska, antikoagulantna in limfotropna.

Osnovne terapije pri bolnikih z zavrnitvijo endarteritisa, arteriosklerozo (še posebej v stadiju gangrene) se izvajajo v domači negi z natančnim upoštevanjem vseh navodil, ki so priložene mešanicam in balzamom. Bolniki z okluzijami in blokado arterij (ko je bolnik že obravnavan za amputacijo) si morajo balzam vtirati od 6 do 8 mesecev.

Amputacija zaustavi posledice bolezni le za krajše obdobje, vendar pa ne odpravi vzroka, zato se zgodi, da navsezadnje bolnik, ki je že prestal amputacijo, pride tudi v naš fitocenter. Bolnike, ki so prestali tako operacijo, je potrebno obravnavati z veliko pozornostjo: prva terapija ne sme trajati dlje kot 10 minut in se mora izvajati pod nadzorom zdravnika. Nadaljnje terapije se lahko izvede z delnim pokrivanjem glave (vendar ne obraza!). Po možganski kapi, ki je povzročila paralizo okončin, je priporočljivo v domači negi izvesti terapijo (balzam, Lospra, prevezi glave, univerzalna mešanica za ožilje, tinktura detelje), potem pa se terapija lahko nadaljuje v fitosavni. Enako velja za bolnike v zgodnji fazi po prestanem infarktu.

Bolezni sklepov

Zdravilne terapije v fitosavni so zelo učinkovite pri zdravljenju različnih bolezni sklepov.  Dobro se obnesejo uporaba fitožara pri zdravljenju poliartritisa, artritisa, radiculitisa, osteohondroze in celo medvretenčne hernije.

V mnogih pogledih se izboljšuje terapija, zmanjšuje se vnetje, raztapljajo in izločajo se soli. V nekaterih primerih se že po nekaj terapijah zmanjša vnetje in prenehajo bolečine, do konca cikla terapij pa bolniki že odložijo svoje bergle in palice. Spet v drugih primerih pa se bolečina okrepi, vnetja stopnjujejo in dva tedna bolnika spremljajo hude bolečine, še posebno tiste, ki so povezane s sproščanjem soli sečne kisline (Povečano bolečino so opazili predvsem bolniki s protinom).

Praksa je v zadnjih letih pokazala, da se izvajanje fitožara, še posebej pri mladih, dobro obnese pri kolenski artrozi: po dveh ciklih terapij so se praktično vsi bolniki poslovili od bergle. Nekoliko bolj zapleteno je zdravljenje artroze v fazi nekroze (poškodb), ko se pojavi antroplastika – mogoče je zaustaviti vnetni proces in zaustaviti nadaljnje širjenje poškodb. Če sklepi še niso poškodovani, se lahko bolniki že po nekaj terapijah poslovijo od bergel (ponavljajoče se terapije naj bi se opravilo v obdobju, ki ni krajši od dveh tednov in ne daljši od dveh ali treh mesecev).

Terapija pri bolnikih ustavi napredovanje revmatoidnega artritisa, prav tako pa tudi infekcijski reaktivni artritis. Seveda je učinek ozdravljenja odvisen od tega, kako dolgo je bolezen prisotna in od sprejemanja hormonov. Pri bolnikih, ki niso odvisni od sprejemanja hormonov in pri katerih bolezen traja od enega do treh let, že po prvem ciklu terapij prenehajo bolečine, zaustavi se vnetni proces, sedimentacija eritrocitov se iz 60 enot normalizira. Pri otrocih je skoraj vedno pozitiven učinek in trajnostno izboljšanje po enem do treh ciklov terapij (odvisno od tega, kako dolgo je bolezen trajala), sedimentacija eritrocitov se normalizira. S tistimi bolniki, ki so odvisni od jemanja hormonov in dlje časa bolnimi je potrebno delati dlje časa, vendar celo pri teh primerih lahko vzpostavimo proces izboljšanja.

Pri oboleli hrbtenici in obolelem perifernem živčnem sistemu (osteohondroza, radiculitis) je lahko relativno enostavno zaustaviti vnetni proces in normalizirati strukturo medvretenčnih ploščic. Celo kile medvretenčnih ploščic in skolioze se uspešno zdravi. 

Pred nekaj leti so k nam pripeljali bolnika, ki je bil že tako sključen, da je imel glavo pri kolenih (24 kil medvretenčnih ploščic). Bal sem se ga sprejeti, vendar so njegovi sorodnik vztrajno prosili, saj so v bolnici že zavrnili njegovo zdravljenje.  Vseeno smo se dogovorili in upi so bili poplačani: po prvem ciklu terapije so bolečine prenehale, po drugem ciklu terapij se je bolnik zravnal za 85 %, po tretjem pa se je popolnoma zravnal. Sedaj je pred nami stal precej mlad, postaven moški s prijetnim nasmehom. Resnično: že po drugem ciklu terapij je prosto premikal vrečke z moko in kozarce z medom. Njegovo delo ni bilo enostavno: bil je voznik pri Beloruskem avtomobilskem podjetju (kamor se je potem znova vrnil). Živi nedalč stran od nas in če je potrebno, nemudoma pride do nas in mi smo ga vedno pripravljeni sprejeti, saj je bil to eden naših prvih pacientov, ki so mu povsod drugod odpovedali pomoč.  Sedaj smo vedno pripravljeni pomagati bolnikom s kilami medvretenčnih ploščic in se s to neprijetnostjo dokaj dobro spopadamo.

Kako dosežemo uspeh?

Ni nam potrebno uporabiti sile, niti stresanja niti grobe masaže.

Po terapiji s fitožarom, ko se zaustavi intenzivno potenje, začnemo z zdravljenjem hrbtenice. Pore na koži so še vedno razširjene in na predelu kile medvretenčne ploščice poskušamo še bolj razširiti kožo in sprostiti mišice. Nato v kožo vtremo posebne mešanice, ki izboljšajo mikrocirkulacijo krvi, lajšajo oteklino in normalizirajo strukturo medledvičnih ploščic. Ta postopek izvajamo tudi pri radiculitisu in osteohondrozi. Nekajkrat nam je uspelo ozdraviti celo behterjevo bolezen.

Za zdravljenje skoraj vseh težav s sklepi se uporabljajo mešanice zdravilnih zelišč kot dodatni pristopi pri zdravljenju v domači negi, ki jih je potrebno izvajati, če želimo, da je zdravljenje uspešnejše. Vendar pa je osnova za zdravljenje takih bolnikov postopek, ki se ga izvaja v fitosavni v kombinaciji s posebno mešanico zdravilnih zelišč.

Kožne bolezni

Precej uspešno se fitožar uporablja pri zdravljenju bolnikov s psoriazo in neurodermatitisom. Celo v primerih, ki so bili že zelo kritični (ko je telo poškodovano že 80 %, ko bolezen traja že več kot dvajset let), je bilo zdravljenje dokaj preprosto. Imeli smo tudi nekaj neuspehov: v primerih, ko ni bil še pojasnjen vzrok bolezni, se je bilo težko soočiti s psoriazo. Zato kot pravilo obenem odstranjujemo tako vzroke, kot tudi posledice bolezni. Če nam ne uspe ugotoviti vzroka, v fitosavno namestimo vrečke z različnimi mešanicami zdravilnih zelišč.

Lahko se zgodi, da obravnavamo bolnika s poškodbo glave, obraza ali vratu. Kaj lahko storimo? Pred začetkom terapij izvedemo inhalacijo: opraviti moramo nekaj inhalacij, ko glavo pokrijemo z brisačo za tri do štiri minute, a že, ko se pojavijo prvi znaki neugodja, moramo ven iz fitosoda, potem pa znova lahko nadaljujemo. Ko izvajamo terapije v fitosodu, si lahko zavijemo glavo (obraza pa ne smemo!). Poleg tega lahko kupite mešanico zdravilnih zelišč, s katerimi lahko zdravljenje nadaljujete doma. Vendar pa da glavni učinek fitožar (fitosavna).

Dihalni organi

Faringitis, laringitis, sinusitis, bronhialna astma, bronhitis in druge bolezni pljuč se prav tako uspešno zdravi s pomočjo fitožara, vendar moramo pred začetkom terapije opraviti še inhalacijo s parnimi koncentrati, bogatimi z eteričnimi olji in hlapi iz zelišč, nato pa lahko nadaljujemo s terapijo v fitosavni kot individualno obravnavo (odvisno od krvnega tlaka).

Med izvajanjem terapije v fitosavni in inhalacijo ne zadržujte kašlja, sluzi ali gnojnega izcedka: to je del čiščenja. V domači negi je prav tako nujno nadaljevati z zdravljenjem in vse potrebne mešanice zdravilnih rastlin so v fitocentru na razpolago. Vsaka soba v gostišču omogoča obiskovalcu, da uporablja svoj individualni inhalator »Romaška« in posebne mešanice zdravinih zelišč, zato lahko inhalacijo opravi pred spanjem.

Druge bolezni

Splošne kontraindikacije se lahko pojavijo pri izvajanju terapij v fitocentru so akutne nalezljive, kužne, glivične bolezni, spolno prenosljive bolezni, vključno z AIDS-om, rak – pri vseh teh primerih je potrebno zdraviti z mešanicami zdravilnih zelišč, ki so pripravljene za potrebe vsakega posameznika.

Naše izkušnje kažejo, da je fitosod učinkovit pri patologiji ledvic, ker deluje kot »tretja ledvica«, saj prav tako opravlja funkcijo izločanja. Zato ni niti presenetljivo, da pomagamo celo tistim bolnikom, ki morajo opravljati hemodializo (zdravljenje z umetno ledvico). Imeli smo primer bolnika, ki je prišel k nam na zdravljenje, saj je njegova bolezen glomerulonefritis z anasarko že precej napredovala (povsod edemi, vključno s plevaralno in trebušno votlino). Mi smo reševali kritično situacijo, saj bi za tega bolnika, vkolikor ga ne bi sprejeli, to pomenilo, da bi na poti domov umrl. Ker pa naš center ni zdravstvena ustanova in nimamo sobe za reanimacijo, smo bili primorani poklicati zdravnike in se odločiti za takojšnje ukrepanje. Z mislijo na Ayurvedo smo se spomnili na flebotomijo, vnašanje kalcijevega klorida, krglikola … In takoj, ko je bilo mogoče, smo ga poslali v fitosod. 
 
Pozitivne spremembe so se pojavile že tretji dan, in po prvem ciklu terapij je anasarka izginila. A kljub temu srečnemu koncu tako težkih bolnikov ne sprejemamo. Zanje je prostor v zdravstvenih klinikah, ki imajo tudi oddelek za reanimacijo.

Velika škoda, da se za bolnike z ledvičnimi boleznimi, ki so opravljali hemodializo in so bili pri nas, ni nihče pozanimal, kaj jedo. Mi smo opozorili na to, da jedo meso trikrat na dan. Kako to, da bolnikom, ki so se zdravili z umetno ledvico, ni nihče prepovedal jesti živalskih beljakovin (meso, klobase, ribe, sir, skuto, jajca)?

Ledvični bolniki pri nas se zdravijo s pomočjo »vaskularnega« soda, ob tem pa se prehranjujejo z njim primerno prehrano (brezbeljakovinsko, nemastno, nesoljeno) in uporabljajo mešanico zdravilnih zelišč za zdravljenje ledvic, z namenom izboljšati presnovo in odpraviti vnetja.

Pri boleznih živčnega, imunskega in endokrinega sistema je fitožar ravno tako učinkovit. Z dodatnimi kopelmi, čaji, tinkturami, mazili, alkoholnimi izvlečki se izboljša presnova ogljikovih hidratov, zniža raven sladkorja v krvi, poveča imunsko odpornost, utrdi živčni sistem.

Dolgo časa nismo pomagali bolnikom z multiplo sklerozo in Parkinsonovo boleznijo, saj so pri teh boleznih toplotne terapije dosegle kontra učinek. Vendar pa smo v zadnjem času pod posebnimi pogoji že sprejeli na terapijo nekaj takih bolnikov. Pri dveh mladih ženskah in mladeniču nam je uspelo znova uspostaviti njihovo delovno sposobnost, pri nekaterih pa izboljšati splošno počutje. Še vedno je prezgodaj govoriti o perspektivi zdravljenja bolnikov z multiplo sklerozo, vendar pa že preizkušamo nove mešanice zdravilnih zelišč (alkalne, kisle), za katere upamo, da bodo delovale.

O boleznih želodčnega in prebavnega trakta lahko povemo le to, da je to zelo pogosta patologija in to, da jih je zelo težko zdraviti z raznoraznimi metodami, tudi s fitosavnami in mešanicami zdravilnih zelišč. Najtežje ozdravljivi so želodčni kamni, zato je v tem primeru bolje staviti na preprečevanje te bolezni s pomočjo laktovegetarijanstva.

Ko pri vseh boleznih priporočamo laktovegetarijanstvo, to ne pomeni, da bolnika želimo prikrajšati za radosti v življenju. Obstaja namreč tako razumevanje kot je praznična pojedina in družabno vzdušje. Stvar ni v fanatizmu, temveč v razumni samokontroli, saj celo volkovi v povprečju jedo meso enkrat ali dvakrat na teden. Zakaj bi potemtakem človek moral jesti meso bolj pogosto kot volk?

In navsezadnje menimo, da se pri zdravljenju benignih tumorjev na ženskih spolnih organih (v maternici, na prsih), pa tudi na moških – prostata in adenom prostate – ne pojavljajo kontraindikacije pri zdravljenju s pomočjo fitosavne, še bolje pa je za zdravljenje uporabljati alkalne in kisle mešanice zdravilnih zelišč, ki vzpostavljajo hormonsko in kislo-alkalno ravnovesje.

Raziskave v fitocentru »Praskovija« se nadaljujejo, diapozon naših raziskovanj se širi, pojavljajo se nove mešanice zdravilnih zelišč, kot na primer mešanica »Rešitev« za normalizacijo kislo-alkalnega ravnovesja, mešanica »Imunska zaščita« za bolnike z oslabljenim imunskim sistemom, ki se jo lahko uporablja pri rehabilitaciji okuženih s HIV-om.

V fitocentru »Praskovija« delajo izkušeni zdravilci, zdravniki svetovalci, starejši metodiki s srednjo medicinsko izobrazbo, kar nam omogoča široko uporabo zdravilnih zelišč, znanstvene dosežke in že tisočletja preverjena srdestvam ljudske zdravilne prakse. Še posebej fitocenter s svojimi številnimi podružnicami, katerega praksa je priznana v znanstvenih krogih, je kot podlagaintegralne medicine v prihodnosti. 

Organizem človeka je prilagodljiv sistem z velikimi sposobnostmi prilagajanja na različne pogoje obstoja. A zato niso nič manj te zmožnosti tudi omejene.

Glavni pogoji za normalno življenjsko delovanje so: ekološko čist zrak, čista voda, pravilna prehrana (pretežno laktovegetarijanska hrana brez gensko spremenjenih živil).  Če je telo dlje časa izpostavljeno onesnaženemu okolju in ga hranimo z oksidirano hrano (beljakovine, maščobe, sladkor), postane zastrupljeno.  
        
Človek postopno slabi – utrujenost, apatija, ravnodušen odnos do življenja postanejo njegovi vsakodnevni spremljevalci. Pojavijo se različne bolezni, s katerimi se začne resnična borba kot z mlini na veter, ker enostavno ne razumemo, da je vzrok naše bolezni, zastrupljenost organizma.
         
Obstaja zelo veliko metod za čiščenje notranjih organov, ki jih uporabljajo ljudski zdravilci, pa tudi sami bolniki.

Osnovno maso strupov prečistijo jetra in ledvice (kot glavna filtra) in tako rešujejo notranje organe, strupi pa se nalagajo v podkožnem maščevju. Človek se tako prekriva s strupi. Toksini so strupi, bakterijske skupine rastlinskih in živalskih (pogosto beljakovinskih) izvorov, ki lahko povzročijo bolezen in navsezadnje celo smrt človeka.

Obstaja množica konceptov glede ugotavljanja vzrokov za nastanek onkoloških bolezni, vendar pa ostaja dejstvo, da je prvi vzrok za nastanek raka intoksikacija, zaradi katere se deformirajo kromosomi in pride do celične mutacije. Bolniki poskušajo premagati apatijo in utrujenost, začnejo jemati kemične preparate, ki še bolj zapolnijo »prtljago« s strupi v organizmu, uporabljajo celo biostimulatorje, vendar mnogi izmed teh ne delujejo le na telo, ampak tudi na toksine. Slednjim zelo pospešijo dejavnost. Zdravilna masaža krepi pretok krvi, strupi se prenesejo po celem telesu in dosežejo življenjsko pomembne organe. Začne se mučen pohod po raznih zdravstvenih ordinacijah, kjer vsak izmed specialistov predpiše cel kup zdravil za zdravljenje bolezni, ki se tiče njegovega področja. Po neuspešni uporabi biostimulatorjev, kemičnih preparatov in masaže se od vseh teh terapij izmučeni ljudje pojavijo pri nas v fitocentru na Črnem jezeru. In pogosto slišimo pritožbe ne le zaradi bolezni katerega od organov, temveč zaradi splošne utrujenosti, apatije, ravnodušja do življenja.

Kot pravilo so ti bolniki živeli na področjih, ki so bili ekološko neprimerni: povečana radioaktivnost, močna onesnaženost itd.

Po prestanem ciklu terapij v fitosavni mnogi pravijo: »Kakšen občutek! Kar letel, pel in plesal bi!«

Kaj se je zgodilo?

Organizem se je očistil intoksikacije na splošni in tudi na celični ravni in tukaj so že vidni rezultati: človek se počuti opogumljen, pomlajen in lažji v svojem telesu.

Kako se to zgodi?

V času raziskav smo razvili unikatno sestavo na osnovi zdravilnih sestavin in naravnih kislin, ki jih pridobivamo iz več kot 40 zdravilnih zelišč. Ta unikatna sestava povzroči to, da se toksini izločijo iz organizma.

In kako?

Če želimo spremeniti kemično sestavo toksinov, mora v organizem skupaj s zdravilnimi sestavinami in naravnimi kislinami preko razširjenih por kože priti tudi kisik. Savna, napolnjena z snovmi iz zdravilnih zelišč, nima učinka, če se pore ne razširijo dovolj. Poleg tega se zmanjša vsebnost mikroelementov. Potreben je koncentrat, nasičen z zdravilnimi spojinami.

V Rusiji je že od nekdaj poznan blagodejen učinek savne na telo. Vendar pa je v pregretem zraku, nasičenem s paro, zelo težko dihati, zato je zelo zmanjšana količina kisika in ga zato telesu začne primanjkovati. Ko je naš dom obiskala nesreča, smo se spomnili tudi na vojna leta in hrastov sod pradeda Danila Akimoviča in tako se je rešitev ponujala kar sama. Namesto hrastovega smo naredili sod iz sibirskega bora – le sod, saj so se druge oblike izkazale za manj naravne. Para, pomešana z zdravilnimi učinki, ki je vstopala v ta sod je bolj učinkovito dosegla primerno temperaturo in tako odpirala pore na koži.  Tako so v kožo lahko poleg kisika prehajale tudi zdravilne učinkovine. Kot rezultat tega so se okrepili procesi izločanja strupov preko žlez skupaj s potom.

Тako se razbijejo blokade toksinov in se izvede splošno očiščenje organizma in čiščenje celic, normalizira se presnova snovi, koža se očisti, prav tako pa celoten organizem. Ker je glava bolnika na vrhu soda, lahko diha čist zrak.

Za izdelavo se danes uporablja les sibirskega bora, ki maksimalno zbere energijo (saj raste od 250 do 300 let). Ampak bistvo ni le v sodu, temveč tudi v mešanici zdravilnih zelišč: velikega pomena je to, kje so nabrana, kdaj so nabrana, kako posušena, in kot najpomembnejše, kako so kombinirana v mešanici.

Organizem je »pameten« in ne bo dovoljeval sprejemanja onesnaženega zraka vase, le čist kisik. Kdo pa pomisli na vse nitrate, ki se nahajajo na tržnicah s sadjem in zelenjavo?

Izkušeni zdravilci vedo, da so mnogi mikroelementi v zdravilnih zeliščih nezdružljivi. Kot na primer baker in cink se ne sme med sabo mešati mnogih alkaloidov, selen se ne meša v prisotnosti ogljikovih hidratov. Napačna izbira zdravilnih zelišč lahko človeku povzroči nepopravljivo škodo, še posebej, ko govorimo o mešanju za človeka skrajno potrebnih elementov. Vendar pa nekatere elemente lahko zamenjamo: kalij s cezijem, kalcij s stroncijem, kremen s kalcijem. Na prvi pogled se zdijo ta zelišča, kot so kopriva, rman, sporiš, neškodljiva, vendar pa kot mešanica skupaj zgoščajo kri, kar povzroča mnoge tromboze. 

Za fitosavno kot osnovo uporabljamo  mešanice zdravilnih rastlin, ki so primerne za čiščenje telesa. Potem pa v nekaterih primerih uporabljamo mešanico zelišč za normalizacijo srčnožilnega sistema, v drugih pa zelišča, ki pomagajo pri zdravljenju bolezni sklepov. Tako smo fitosavne razdelili glede na dve širši usmeritvi. 
 
Zadrževanje v savni:

 • Sedite na klop, ki je v kabini iz sibirskega bora, tako, da imate glavo zunaj. Okoli vratu si ovijte brisačo (to je potrebno zato, da ne bi uhajala para).
 • Višino klopi prilagodite tako, da vam bo povsem udobno.
 • Kako dolgo boste sedeli v fitosodu je odvisno od vašega počutja in sposobnosti prenašanja vročine, ne da bi to lahko škodovalo vašemu zdravju. Vendar pa obenem ne smete ostati v fitosavni dlje kot 15 minut.
 • Če se vam zdi temperatura previsoka, jo s pomočjo regulatorja temperature prilagodite tako, kot to ustreza vam.
 • Po končanem postopku izstopite iz fitosavne in od deset do petnajst minut počivajte. Priporočljivo je zraven piti čaj.

Vtiranje zeliščnega olja:

Po počitku v hrbet vtrite šentjanževo olje (ne do suhega), nato pa še zeliščni balzam iz 50 zelišč (dobavi se ga poleg fitosavne). Če balzam vtiramo brez predhodnega vtiranja olja, potem se bo težje oziroma slabše vpil v kožo. Če šentjanževega olja nimate pri roki, potem seveda lahko hrbet natrete le z balzamom. V tem primeru balzam najprej vtrite in šele potem, ko se koža začne lepiti na dlani, zamenjajte prijem. Dlani močno pritisnite na hrbtenico in potem pa naglo potegnite navzgor.

Po vtiranju balzama v kožo je potrebno še za petnajst do dvajset minut poležati in si spočiti.

2. mеtoda 

Izvaja se jo tako, da vstopimo dvakrat po petnajst minut v fitosod. Ko zaključimo s prvo fazo, se stuširamo tako, da menjamo vročo in mrzlo vodo (eno do dve minuti). Počivamo le pet minut. Potem ponovno vstopimo v sod in se po tej drugi fazi nato ravnamo kot pri 1. metodi.

2. metoda se ne uporablja pri ciklični uporabi fitosodov. Priporočljivo je uporabljati fitosod le redno (enkrat do dvakrat na teden) med cikli.

Dodatne navedbe

 • Čiščenje organizma.
 • Znebite se sindroma kronične utrujenosti.
 • Znebite se odvečne teže.
 • Znebite se stresa. Obnova in krepitev živčnega sistema.
 • Obnova in krepitev srčnožilnega sistema.
 • Izboljšanje imunske odpornosti telesa v boju proti boleznim dihal.
 • Izboljšanje kože in zdravljenje celulita.
 • Mišična utrujenost.
 • Rehabilitacija poškodb in drugih bolezni sklepov.
 • Obnovitev ravnovesja hormonskega sistema...

Kontraindikacije se lahko pojavijo pri:

1.   Akutne vnetne bolezni.
2.   Kronični procesi v akutni fazi.
3.   Krvavitve.
4.   Maligne novotvorbe.
5.   Benigne tvorbe, ki se večajo.
6.   Aktivni stadij tuberkuloze.
7.   Oslabljen krvni obtok nad 1. stopnjo.
8.   Globoka venska tromboza.
9.   Atrijska fibrilacija.
10. Bolezni srca in ožilja 2. in 3. stopnje.
11. Arterioskleroza, ki povzroča izrazite poškodbe krvnih žil srca in možganov.
12.  Hipertenzivne bolezni srca 3. stopnje.
13.  Druga polovica nosečnosti.
14.  Gnojni ekcem.
15.  Ciroza jeter.
16.  V času šestih mesecev po prestanem infarktu.

Uporaba

 • Na klop položite brisačo ali bombažno krpo ali celofan. 
 • Položite brisačo ali krpo ali celofan tudi na prostor za noge.
 • Ko se fitosavna dovolj ogreje, se usedemo vanjo.
 • Sedimo in se potimo. Kako dolgo boste sedeli v fitosodu je odvisno od vašega počutja in sposobnosti prenašanja vročine, ne da bi to lahko škodovalo vašemu zdravju. Vendar pa obenem ne smete ostati v fitosodu dlje kot 15 minut. Če se vam zdi temperatura previsoka, jo s pomočjo regulatorja temperature prilagodite tako, kot to ustreza vam.
 • Po končanem postopku izstopite iz fitosoda in od deset do petnajst minut počivajte.
 • Po počitku v hrbet vtrite šentjanževo olje (ne do suhega), nato pa še zeliščni balzam iz 50 zelišč (dobavi se ga poleg fitosavne). Če balzam vtiramo brez predhodnega vtiranja olja, potem se bo težje oziroma slabše vpil v kožo. Če šentjanževega olja nimate pri roki, potem seveda lahko hrbet natrete le z balzamom.
 • V tem primeru balzam najprej vtrite in šele potem, ko se koža začne lepiti na dlani, zamenjajte prijem. Dlani močno pritisnite na hrbtenico in potem naglo potegnite navzgor.
  Po vtiranju balzama v kožo je potrebno še za 15 do 20 minut poležati in se spočiti.
 • Vsi skupaj sedemo in počivamo ter pijemo čaj …
 • Odlična kombinacija je tudi po končanem savnanju v Fito savni zaviti pacienta v zdravilno odejo OLM 1 in ga položiti na iglične aplikatorje,v tem primeru se pacientv odeji še dodatno sprosti in po končani terapiji resnično kar lebdi.
  V določenih primerih je odlična tudi masaža z medom, vendar jo kot razstrupljevalno masažo priporočam večinoma pred uporabo fito saune.